october, 2022

27octAll DayOrganizacja żywienia w placówkach oświatowych - aspekty higieniczne (GMP, GHP, HACCP) oraz zasady zdrowego żywienia i wymagania prawne w tym zakresie.Placówka lub siedziba EduedukacjaZapisz się na szkolenie

Cel Szkolenia

Celem szkolenie jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi odnośnie: obowiązku prowadzenia żywienia w placówkach oświatowych, żywienia w placówkach oświatowych dzieci i młodzieży, układania i przedstawiania jadłospisu, informowania o składzie i alergenach w potrawach. Uczestnicy zdobędą merytoryczną wiedzę odnośnie wymogów prawnych oraz sposobu żywienia dzieci i młodzieży.

Program Szkolenia

  • Obowiązek zapewnienia wyżywienia uczniom – art. 106 ust. 1 ustawy Prawo oświatowe.
  • Przepisy odnośnie znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej w tym informacje niezbędna do przekazania z Jadłospisem na podstawie rozporządzenia. Wykazy składników, alergeny, gramatura, wartość kaloryczna potraw – czy trzeba ją podawać?
  • Aktualne normy żywienia dla populacji polskiej ( zapotrzebowanie energetyczne, zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, węglowodany, średnia norma ważona, zalecania norm odnośnie spożycia cukru prostego i soli, piramida zdrowego żywienia i zalecenia odnośnie jadłospisu).
  • Omówienie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
  • Omówienie elastycznego podejścia do systemu HACCP, wskazanie największych zagrożeń, najważniejszych procedur i niezbędnej dokumentacji wymaganej przez Inspekcje sanitarne.

Time

Location

Placówka lub siedziba Eduedukacja

Koszt Szkolenia

Koszt kursu: 369 zł

 Cena kursu obejmuje: materiały dydaktyczne, organizacja i przebieg kursu, poczęstunek, konsultacje

Przy zgłoszeniu większej ilości osób – cena ustalana indywidualnie.

Edukator

Dr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Trener, szkoleniowiec z zakresu systemów jakości GMP, GHP, HACCP, zasad żywienia, zasad układania jadłospisów – szkolenia na terenie całego kraju. Koordynator i wykonawca projektów badawczo-naukowych. Współautorka publikacji naukowych.

Doradztwo techniczne w zakresie bezpieczeństwa żywności i kosmetyków (od 01.2015- 2018); Grupa MTS Tomasz Spychała, ul. Fabryczna 13, Kraków: Doradca ds. żywności i kosmetyków (od 02.2016- 12.2017); Cukiernia „JAGÓDKA” S.J., ul. Bogoczowiec 15, 44-335 Jastrzębie Zdrój, Pełnomocnik ds. Jakości (2004- 06.2019); LL-C certification, Pobřežní 620/3, 186 00 Praha 8 – Karlín, Česká Republika, Stanowisko: Audytor certyfikujący ISO 22000 (2012), QUALITAS, Al. Jana Pawła II 41L, 31-864 Kraków, szkolenia z zakresu bezpieczeństwa żywności i nanotechnologii (2006-2007); NEW-TECH systemy zarządzania i transfer technologii, ul. Młyńska 12/58, 31-474 Kraków, Konsultant w zakresie systemów jakości i wdrażania nowych technologii (2005), Centrum Zarządzania Jakością INFOP Sp. z o.o. ul. Kordylewskiego 11, 31-547 Kraków, (obecnie Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.), Konsultant wiodący ds. Systemów Zarządzania Jakością (2004-2005), Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wodzisławiu Śląskim, Sekcja Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku, Młodszy Asystent (04.2003- 12.2003); Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wodzisławiu Śląskim, Sekcja Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku, Instruktor Higieny (10. 1996 – 10.1997).

Kontakt

Niepubliczna Placówka Doskonalenia Nauczycieli

Edu-Edukacja Akademia Rozwoju Kadr Oświatowych w Kwidzynie

Ul. Piłsudskiego 29, 82-500 Kwidzyn

edu@eduedukacja.pl

tel. 882 571 273

Zapisz się na Szkolenie/Kurs

Zapisz się na szkolenie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

X