october, 2022
Cel Szkolenia
Celem szkolenie jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi odnośnie: obowiązku prowadzenia żywienia w placówkach oświatowych, żywienia w placówkach oświatowych dzieci i młodzieży, układania i przedstawiania jadłospisu, informowania o składzie i alergenach w potrawach. Uczestnicy zdobędą merytoryczną wiedzę odnośnie wymogów prawnych oraz sposobu żywienia dzieci i młodzieży.
Program Szkolenia
- Obowiązek zapewnienia wyżywienia uczniom – art. 106 ust. 1 ustawy Prawo oświatowe.
- Przepisy odnośnie znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej w tym informacje niezbędna do przekazania z Jadłospisem na podstawie rozporządzenia. Wykazy składników, alergeny, gramatura, wartość kaloryczna potraw – czy trzeba ją podawać?
- Aktualne normy żywienia dla populacji polskiej ( zapotrzebowanie energetyczne, zapotrzebowanie na białko, tłuszcz, węglowodany, średnia norma ważona, zalecania norm odnośnie spożycia cukru prostego i soli, piramida zdrowego żywienia i zalecenia odnośnie jadłospisu).
- Omówienie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
- Omówienie elastycznego podejścia do systemu HACCP, wskazanie największych zagrożeń, najważniejszych procedur i niezbędnej dokumentacji wymaganej przez Inspekcje sanitarne.
Time
Location
Placówka lub siedziba Eduedukacja
Koszt Szkolenia
Koszt kursu: 369 zł
Cena kursu obejmuje: materiały dydaktyczne, organizacja i przebieg kursu, poczęstunek, konsultacje
Przy zgłoszeniu większej ilości osób – cena ustalana indywidualnie.
Edukator
Dr inż. Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Trener, szkoleniowiec z zakresu systemów jakości GMP, GHP, HACCP, zasad żywienia, zasad układania jadłospisów – szkolenia na terenie całego kraju. Koordynator i wykonawca projektów badawczo-naukowych. Współautorka publikacji naukowych.
Doradztwo techniczne w zakresie bezpieczeństwa żywności i kosmetyków (od 01.2015- 2018); Grupa MTS Tomasz Spychała, ul. Fabryczna 13, Kraków: Doradca ds. żywności i kosmetyków (od 02.2016- 12.2017); Cukiernia „JAGÓDKA” S.J., ul. Bogoczowiec 15, 44-335 Jastrzębie Zdrój, Pełnomocnik ds. Jakości (2004- 06.2019); LL-C certification, Pobřežní 620/3, 186 00 Praha 8 – Karlín, Česká Republika, Stanowisko: Audytor certyfikujący ISO 22000 (2012), QUALITAS, Al. Jana Pawła II 41L, 31-864 Kraków, szkolenia z zakresu bezpieczeństwa żywności i nanotechnologii (2006-2007); NEW-TECH systemy zarządzania i transfer technologii, ul. Młyńska 12/58, 31-474 Kraków, Konsultant w zakresie systemów jakości i wdrażania nowych technologii (2005), Centrum Zarządzania Jakością INFOP Sp. z o.o. ul. Kordylewskiego 11, 31-547 Kraków, (obecnie Centrum Zarządzania Jakością INFOX Sp. z o.o.), Konsultant wiodący ds. Systemów Zarządzania Jakością (2004-2005), Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wodzisławiu Śląskim, Sekcja Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku, Młodszy Asystent (04.2003- 12.2003); Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wodzisławiu Śląskim, Sekcja Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku, Instruktor Higieny (10. 1996 – 10.1997).
Kontakt
Niepubliczna Placówka Doskonalenia Nauczycieli
Edu-Edukacja Akademia Rozwoju Kadr Oświatowych w Kwidzynie
Ul. Piłsudskiego 29, 82-500 Kwidzyn
tel. 882 571 273